Instron 3400-as sorozat: Elektromechanikus gépek

 


Instron 3400-as sorozat: Elektromechanikus gépek

A 3400 sorozat az INSTRON egy új berendezés-családja, aminek köszönhetően a legújabb technológiai fejlesztések eredményeit hordozza magában.

Költség-hatékony, kiváló ár / értékarányt képviselő berendezéscsalád, amely Bluehill Universal szoftverből könnyen kezelhető. Elsősorban minőségbiztosítási applikációkra javasolt, költségkímélő megoldás.

Egyoszlopos (500N, 1kN, 2kN, 5kN), kétoszlopos asztali (5kN, 10kN, 30kN, 50kN) változatai léteznek. Létezik továbbá 100kN-os padlótelepítésű változata is, amely a továbbfejlesztett 3300A vezérlővel rendelkezik. Nagy alakváltozással rendelkező anyagok vagy nagyméretű alkatrészek vizsgálata esetén extra magas terhelőkeretek is választhatók. Kompatibilis a Bluehill Elements szoftverrel, mely a Bluehill Universal szoftver egyszerűsített változata. A Bluehill Elements a mindennapi anyagvizsgálati rutinfeladatok és szabványos mérések elvégzéséhez szükséges valamennyi funkciót tartalmazza, de lényegesen költségtakarékosabb megoldást jelent. Elsősorban napi minőségbiztosítási feladatokat ellátó laborok számára javasoljuk.
Valamennyi 3400-as berendezés kompatibilis az Instron legkorszerűbb érintőképernyős vezérlőpanelével, amely kényelmes, esztétikus és praktikus kezelhetőséget biztosít a kezelő számára.

Főbb jellemzők az előd 3300 modellhez képest:


 • Safety coaching
 1. INSTRON 3400 sorozat egy hardveres vezérlőpanellel rendelkezik .A vezérlőpanel el van látva egy “Unlock” gombbal, amelynek alapvető feladata annak biztosítása, hogy a gép kezelője csak akkor hozhassa mozgásba a keresztfejet (pl. vizsgálat elindítása, keresztfej gyorsvisszatérés), ha annak teljes tudatában van. A véletlenszerű indítási parancsok ezáltal elkerülhetőek. A berendezés alaphelyzetben egy ún. biztonságos üzemmódban van. A berendezés kezelője az “Unlock” lakatgomb megnyomásával tud ebből a biztonsági üzemmódból kilépni és 2 másodperc ideje van arra, hogy a tesztet elindítsa . Amennyiben ez nem történik meg, a berendezés automatikusan visszalép a biztonságos üzemmódba (“Safe mode”). A kezelőpanelen az egyes üzemmódok a biztonsági szintek szekvenciális sorrendjében kerültek elhelyezésre és a visszajelző LED színkódolása is utal a biztonsági fokozatokra.
 2. A vizsgálat indítása csak és kizárólag a vezérlőpanelről történhet (Safety first!). Ha vizsgálat indítása a szoftverből és a hardveres vezérlőpanelről is lehetséges lenne, könnyen előfordulhatna olyan veszélyhelyzet, amikor az egyik operátor a vizsgálótérben dolgozik (pl. a vizsgálófeltétet cseréli) a másik operátor véletlenül elindítja a vizsgálatot. (többször találkoztunk olyan balesetveszélyes helyzetekkel, amelynek elsődleges kiváltó oka, hogy több kezelő is dolgozott egyidejűleg a berendezésen és egyik nem tudatában annak, hogy a másik éppen mit csinál). Ez a funkció kiküszöböli az ebből származó balesetveszélyt.
 3. A szoftver egyértelmű üzeneteket ad a kezelő számára (magyar nyelven) azzal kapcsolatosan, hogy mi fog történni. A szoftver hátterének színe annak megfelelően változik, hogy a berendezés éppen milyen üzemmódban van.
 4.  A szoftver kezelőfelülete színkódolt:

Szürke: Inaktív állapot (Disabled mode)

Kék: Beállítási (Setup mode) – csak a keresztfej mozgatása (jog) lehetséges

Sárga: Óvatosságra intő, átmeneti üzemmód (Caution mode) → Az “Unlock” gombot már megnyomtuk és 2 másodpercen belül tudunk a teszt indítására vagy visszatérésre vonatkozó parancsot kiadni

Piros: Veszély (Danger):

- A vizsgálat folyamatban van, vagy

- Keresztfej gyorsvisszatérés (Return) folyamatban van, vagy

- Keresztfej gyorspozícionálás (Jog) aktív stb.)

A színkódolási funkciónak köszönhetően már nagy távolságból egyértelműen látható, hogy a vizsgálógép éppen mit csinál, illetve milyen üzemmódban van.


 • Collision mitigation

INSTRON 3400 sorozat egy ún. ütközés védelmi funkcióval is rendelkezik:

A funkció lényege, hogy a vezérlőelektronika folyamatosan „monitorozza” a terhelőerő értéket pl. Gyorsvisszatérés (Crosshead return) vagy Keresztfej gyorspozícionálás (Crosshead Jog) során. Amint az elektronika az erő hirtelen növekedését érzékeli (akár húzó- akár nyomó irányban), azonnal megállítja a keresztfej mozgását és megakadályozza ezáltal az erőmérő cella túlterhelését, valamint a vizsgáló feltét sérülését. A funkciónak köszönhetően csökkenthető a kezelő sérülésének kockázata és mértéke.


 • Smart Close Air Kit

Ez a funkció különösen azon felhasználók számára hasznos, akik pneumatikus befogót használnak. A megoldás lényege: a próbatest befogásának szakaszában az elektronika csak egy csökkentett sűrített-levegő nyomást enged a befogóra, ami éppen arra elegendő, hogy a próbatest megfogása (súlyának megtartása) megtörténhessen. A csökkentett szorítóerőnek köszönhetően minimalizálható az újbecsípődés kockázata, illetve a becsípődés okozta sérülés súlyossága. A teljes megszorító erő csak a vizsgálat indítását követően kerül kifejtésre. A szakítóvizsgálatot a befogók zárását követően automatikusan indítja el a berendezés, de csak azt követően, ha a vizsgálathoz beállított sűrített levegő nyomást elértük és a nyomásérték stabilizálódott. A sűrített levegő nyomást (megszorítási erőt) a szakítógép elektronikája automatikusan beállítja (nem szükséges manométer segítségével, tekerőgombbal manuálisan beállítani a sűrített levegő nyomását). A megszorítási nyomás próbatest típusonként változó lehet. A Smart Close Air Kit használatával a sűrített levegő nyomásértéke (megfogási erő) a Bluehill Universal szoftver Módszer fájljában (Method File) menthető el. Ezáltal a vizsgálógép kezelőjének figyelmetlensége vagy feledékenysége miatti mérési hibák kiküszöbölhetőek. Egységes - operátortól független - megfogási erő garantálható → a mérési eredmények alacsonyabb szórása biztosítható. A Smart Close Air Kit opció az INSTRON 3400 integrált részét képezi (a burkolat alatt kerül elhelyezésre).


 • Továbbfejlsztett adatgyűjtési frekvencia

(másodperceként gyűjtött adatok száma, csatornánként, szinkronizáltan) INSTRON 3300: 500 Hz adatgyűjtési frekvencia, INSTRON 3400: 1 kHz adatgyűjtési frekvencia.


 • Szénkefe nélküli, karbantartás mentes AC Szervomotor
 1. Magasabb teljesítmény-karakterisztika ciklikus, kúszási (creep), és relaxációs (relaxation) vizsgálatok esetén.
 2. Nincs szénkefe → nem keletkezik szénpor a szénkefe kopása miatt → az elektromos meghibásodik kockázata csökken (a szénpor jó elektromos vezető, így nem megfelelő karbantartás esetén rövidzárlatot okozhat az elektronikai alkatrészeken). Szénkefe nélküli, karbantartás mentes AC Szervomotorral ennek kockázata kiküszöbölhető.


 • Diagnosztika

Az INSTRON 3400 sorozat magas szintű hardver diagnosztika funkcióval van ellátva → gyorsabb hibakeresést tesz lehetővé (akár távoli eléréssel) → alacsonyabb javítási költség, kevesebb állásidővel.


Mellékletek

Termékkatalógusok, adatlapok és egyéb letölthető dokumentumok.

Érdekli a Instron 3400-as sorozat: Elektromechanikus gépek?

Kérjen rá ajánlatot. Három napon belül válaszolunk és felvesszük önnel a kapcsolatot.